Directoarea Hexi Pharma, audiată la Parchetul General

Continuă audierile în dosarul Hexi Pharma. Flori Dinu, directoare în cadrul firmei Hexi Pharma, s-a prezentat, luni dimineață, la sediul Parchetului General, pentru a fi audiată în dosarul dezinfectanţilor diluaţi din spitale, informează Antena3.

„Este o anchetă în desfășurare, nu pot să vă declar nimic!”, a spus Flori Dinu.

Flori Dinu este acuzată de săvârșirea a 99 de infracțiuni de înșelăciune în formă continuată, 29 de infracțiuni de înșelăciune și participație improprie la infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Parchetul General susține că Flori Dinu, în calitate de director general al Hexi Pharma, având atribuții în special pe partea de vânzări desfășurată de societate, la instigarea lui Dan Condrea și cunoscând că produsele comercializate nu respectă specificațiile din etichete, a coordonat întreg personalul care le-a promovat și a intermediat activitatea de negociere și încheiere de contracte de furnizare, inducând în eroare reprezentanții unităților medicale.

Flori Dinu hexi pharma

“Faptele au fost comise prin utilizarea de mijloace frauduloase, reprezentate de etichetele produselor neconforme, precum și ofertele transmise unităților înșelate, direct sau prin intermediul portalului e-licitatii.ro”, mai spun procurorii.

Parchetul mai susține că Flori Dinu, prin activitatea sa de conducere și coordonare a departamentului de vânzări al Hexi Pharma și asigurarea vânzării către mai multe unități sanitare a unor produse neconforme, a împiedicat luarea măsurilor privitoare la prevenirea și combaterea bolilor infecto-contagioase, faptă ce a avut ca urmare răspândirea unor asemenea boli.

Amintim că la sfârșitul anului trecut procurorul general al României, Augustin Lazăr, declara că o soluție în dosarul ‘Hexi Pharma’ va fi emisă cel mai târziu în luna februarie.

Percheziții de AMPLOARE în două județe din țară, după ce 7500 de persoane au fost înșelate

Mai multe percheziţii sunt efectuate luni dimineaţa de către poliţiştii din Alba la persoane bănuite că ar fi creat un prejudiciu de peste 165.000 de lei, inducând în eroare peste 7.500 de oameni prin intermediul unor site-uri de internet unde puteau fi publicate anunţuri privind diverse vânzări, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Sprijiniţi de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeş, poliţiştii din Alba efectuează opt percheziţii în judeţele Alba (7) şi Bihor (1) la domiciliile a patru persoane bănuite de înşelăciune şi la sediile societăţilor comerciale administrate de acestea.

Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada anilor 2015-2016, cei patru bănuiţi de comiterea faptelor de înşelăciune ar fi indus în eroare peste 7.500 de persoane, prin intermediul unor site-uri de internet unde puteau fi publicate anunţuri privind diverse vânzări. Odată cu publicarea anunţului, clienţii erau informaţi în legătură cu obţinerea, cu titlu gratuit, a unor carduri de reduceri la cumpărături, cu o valoare de 150 de euro, ce ar fi putut fi folosit la achiziţii de bunuri şi servicii de la anumiţi agenţi economici.

perchezitii in tara

Cu toate că beneficiarii erau informaţi cu privire la faptul că aceste carduri sunt gratuite, aceştia erau puşi în faţa faptului împlinit de a primi cardurile la adresele de domiciliu, prin intermediul unor societăţi de curierat, contra unor sume cuprins între 18 şi 28 lei, cu titlu de cheltuieli de transport. În realitate, cardurile nu aveau nicio valoare, cu ajutorul acestora nu puteau fi obţinute niciun fel de reduceri, la niciun comerciant, iar valoarea transportului era mult mai mică, diferenţa de bani fiind însuşită de persoanele bănuite de comiterea faptelor de înşelăciune, menţionează IPJ Alba.

Prejudiciul total cauzat este de 165.000 de lei, în dauna a 7.500 de persoane vătămate, iar cel prezumat pentru valoarea cardurilor este de 1.125.000 de euro.

Poliţiştii vor pune în executare trei de mandate de aducere, emise pe numele a trei persoane bănuite în cauză, cea de-a patra aflându-se în Penitenciarul Oradea pentru executarea unei pedepse privative de libertate.

ANI revine în forță: mătură un lot important de primari

După o perioadă în care ANI a stat în expectativă, Agenția revine în forță și mătură un lot important de primari din mai multe județe ale țării.

Incompatibilitate și conflict de interese administrativ – 18 foști și actuali aleși locali

Agenția Naționalã de Integritate a constatat starea de incompatibilitate ºi existența conflictului de interese de naturã administrativã în cazul a 18 foști și actuali aleși locali, dupã cum urmeazã:
agentia nationala de integritate

1. CATANÃ FLOREL, primar al comunei Galicea Mare, județul Dolj
INCOMPATIBILITATE
În perioada 09 iulie 2008 – 08 mai 2013, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în cadrul Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale Galicea Mare, încãlcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit d) din Legea nr. 161/2003.
2. IUGA PETRU, primar al comunei Vârfuri, județul Dâmbovița
INCOMPATIBILITATE
În perioada 22 iunie 2012 – 29 iunie 2014, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Vârfuri, județul Dâmbovița, încãlcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
3. STOICAN ION, primar al comunei Isverna, județul Mehedinți
INCOMPATIBILITATE
În perioada 19 iulie 2006 – 23 februarie 2016, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de funcționar public de conducere (secretar al comunei Isverna, județul Mehedinți), încãlcând astfel dispozițiile art. 33, alin. (2) și, ulterior, art. 34, alin. (2) din Legea nr. 188/1999 și dispozițiile art. 87, alin. (1), lit c) din Legea nr. 161/2003.
4. PÃLÃȘAN MIRCEA, primar al comunei Bunești, județul Brașov
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În perioada deținerii mandatului de primar 2012 – 2016, a întocmit și semnat proiectele a douã hotãrâri ale Consiliului Local Bunești cu privire la întocmirea, respectiv aprobarea PUZ pentru imobilul proprietatea sa.

Totodatã, acesta a semnat avizul favorabil și avizele de oportunitate cu privire la elaborare PUZ pentru același imobil, documente ce au stat la baza eliberãrii certificatului de urbanism de cãtre Consiliul Județean Brașov și ulterior vor sta la baza eliberãrii autorizației de construire a unei pensiuni agroturistice pe terenul pentru care acesta a constituit drept de superficie în favoarea fiicei sale, urmând ca aceasta sã construiascã pensiunea agroturisticã cu finanțare din Fondul European pentru Agriculturã și Dezvoltare Rurarã (FEADR).

De asemenea, persoana evaluatã a întocmit și semnat proiectul hotãrârii Consiliului Local privind atribuirea directã a pãșunilor comunale cãtre membrii colectivițãții locale, în baza cãruia Consiliului Local Bunești a închiriat pajiști pentru pãșunatul animalelor, pe o duratã de 10 ani, persoanei evaluate și fiicei sale. Prin folosirea acestor pajiști închiriate, persoana evaluatã și fiica sa au desfãșurat activitãți agricole (creșterea animalelor), au încasat subvenții pentru agriculturã în cuantum de 239.576 lei, iar persoana evaluatã a realizat și venituri din activitãți agricole.

Astfel, persoana evaluatã a încãlcat dispozițiile art. 70 ºi art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, coroborate cu dispozițiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004.

5. DASCÃLU VERGIL, primar al comunei Cioroiași, județul Dolj
INCOMPATIBILITATE
În perioada 10 septembrie 2012 – 01 mai 2013, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de administrație al Școlii Gimnaziale Cioroiași (reprezentant al Primãriei Comunei Cioroiași), încãlcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit d) din Legea nr. 161/2003.
6. BOGYA MIKLOS, actual primar și fost viceprimar al comunei Crasna, județul Sãlaj
INCOMPATIBILITATE
În perioada 20 iunie 2012 – 06 august 2014, a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de persoanã fizicã autorizatã la Bogya N. Miklos Persoanã Fizicã Autorizatã, încãlcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit g) din Legea nr. 161/2003.
7. LAZÃR IOAN, viceprimar al municipiului Marghita, județul Bihor
INCOMPATIBILITATE
În perioada 18 iulie 2012 – 19 august 2013, a deținut simultan funcția de viceprimar și pe cea de administrator al S.C. Amal Trans S.R.L., încãlcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
8. NEDEA GHEORGHE, viceprimar al comunei Sãlciile, județul Prahova
INCOMPATIBILITATE
În perioada 28 iunie 2012 – 23 iunie 2016, a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de comerciant persoanã fizicã în cadrul Nedea I. Gheorghe “Lucrãri Agricole” Persoanã Fizicã Autorizatã, încãlcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003.
9. ROȘU BEBE AUREL, viceprimar al comunei Unirea, județul Dolj
INCOMPATIBILITATE
În perioada 22 iunie 2012 – 30 iunie 2014, a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Unirea, județul Olt, încãlcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003 și dispozițiile art. 91, alin. (3), teza 1 din același act normativ.
10. IORDACHE SORIN GEORGE, viceprimar al comunei Grecești, județul Dolj
INCOMPATIBILITATE
În perioada 04 ianuarie 2012 – 23 aprilie 2013, a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație a Școlii gimnaziale Grecești, județul Dolj, încãlcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
11. RUDOLF BELA, viceprimar al comunei Belin, județul Covasna
INCOMPATIBILITATE
În perioada 12 iulie 2011 – 06 noiembrie 2014, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de persoanã fizicã autorizatã – Molnar Istvan Persoanã Fizicã Autorizatã, încãlcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003.
12. DINU ILIE, fost primar al orașului Titu, județul Dâmbovița
INCOMPATIBILITATE
În perioada 29 octombrie 2008 – 08 septembrie 2011, a deținut simultan funcția de primar și funcțiile de reprezentant delegat al Primãriei și reprezentant al Consiliului Local în Consiliul de Administrație al Grupului Școlar „Goga Ionescu”.
De asemenea, în perioada 18 iunie 2008 – 29 iulie 2009, a deținut simultan funcția de primar și pe cea de administrator al S.C. Gospo Floro Titu S.A., iar în perioada 18 iunie 2008 – 27 iunie 2012, a deținut simultan cu funcția de primar și pe cea de administrator al S.C. Dial Service  S.R.L.
Astfel, persoana evaluatã a încãlcat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit d) din Legea nr. 161/2003.
13. CIOANÃ MARIN, fost primar și actual consilier local al comunei Dumbrava, județul Mehedinți
INCOMPATIBILITATE
În perioada 20 iunie 2012 – 30 iunie 2014 a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale cu clasele I-VIII Dumbrava,  județul Mehedinți, încãlcând astfel prevederile legale ale art. 87, alin. (1), lit d) din Legea nr. 161/2003 și nu a respectat dispozițiile art. 91, alin. (3), teza 1 din același act normativ.
14. VÃDUVA NICOLAE, fost primar și actual consilier local al comunei Mãciuca, județul Vâlcea
INCOMPATIBILITATE
În perioada 17 octombrie 2012 – 30 iunie 2014, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Liceului Teoretic Mãciuca, județul Vâlcea, încãlcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit d) din Legea nr. 161/2003.
15. CIOCAN  GHEORGHE,  fost viceprimar al comunei  Bãlãbãnești, județul Galați
INCOMPATIBILITATE
În perioada 22 iunie 2012 – 26 mai 2016, a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de comerciant persoanã fizicã în cadrul ,,Ciocan Gheorghe Persoanã Fizicã Autorizatã” din care a obținut venituri nete din profesii libere și activitãți comerciale în cuantum de 14.210 lei și venituri din activitãți agricole în cuantum de 13.104 lei, încãlcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit g) din Legea nr. 161/2003, coroborate cu dispozițiile art. 91, alin.(1), teza l, alin.(3), teza l și alin.(4)  din același  act  normativ.
16. MOISE ROMEO, fost viceprimar al comunei Gherãseni, județul Buzãu
INCOMPATIBILITATE
În perioada 24 iunie 2012 – 24 iunie 2016, întrucât a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de administrator al S.C. Raal Gaz S.R.L., încãlcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit d) din Legea nr. 161/2003.
17. RADU FLORIN, consilier local în cadrul Consiliului local al comunei Oarja, județul Argeș
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În perioada mandatului de consilier local, a participat la deliberarea și adoptarea Hotãrârii Consiliului Local privind aprobarea bugetului local de venituri și cheltuieli al comunei Oarja, în urma cãreia a fost încheiat contractul de achiziție publicã, având ca obiect livrarea de lemn de foc, între Școala Gimnazialã ”D.Rãdulescu” Oarja și S.C. Florimar Forest Activ S.R.L., societate comercialã la care soția persoanei evaluate deține calitatea de unic asociat și funcția de administrator.

Astfel, persoana evaluatã a încãlcat dispozițiile art. 70 ºi art. 77 din Legea nr. 161/2003, coroborat cu art. 46 din Legea nr. 215/2001, respectiv art. 75, lit. a) și art. 77 din Legea nr. 393/2004.

18. ȘTEFAN GHEORGHE TUDORICÃ, fost consilier local în cadrul Consiliului Local Costești, județul Argeș
INCOMPATIBILITATE
În perioada 29 iunie 2012 – 22 aprile 2014, pe durata mandatului de consilier, S.C. Teuțu Favorit Construct S.R.L. (societate comercialã în cadrul cãreia acesta deține funcția de administrator și calitatea de asociat unic) a încheiat 10 contracte cu instituții aflate sub autoritatea Primãriei Costești, încãlcând astfel dispozițiile art. 90, alin.(1) din Legea nr. 161/2003.

Încă o zi a fost declarată SĂRBĂTOARE NAȚIONALĂ

Deputaţii Comisiei de cultură au votat, marţi, în unanimitate, în favoarea proiectului de lege pentru declararea zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare naţională, iniţiat de deputatul PMP, Eugen Tomac.

Iniţiatorul, prezent la şedinţă, a arătat că ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român, scrie agerpres.ro.

“Mi s-a părut absolut firesc ca odată ce ne apropiem de marcarea celor 100 de ani de la Marea Unire să acordăm şi să dăm un semnal politic şi un gest politic cu o anumită încărcătură acestei zile, pentru că ziua de 27 martie reprezintă de fapt primul pas spre Marea Unire din 1918, Basarabia fiind prima provincie care a făcut pasul spre reîntregirea ţării. Şi cred că în contextul actual se impune să accelerăm această procedură, pentru că inclusiv în această lună vom marca cei 99 de ani de la Unire”, a argumentat Eugen Tomac.

Potrivit acestuia, dincolo de discuţiile politice interne, un astfel de mesaj din partea politicienilor trebuie să se bucure de o acţiune unitară.

Secretarul de stat din Ministerul Culturii, Alexandru Oprean, a arătat că actualul ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu, a susţinut, în mandatul anterior, acest proiect legislativ, “ceea ce face acum”.

Steag_Romania

Preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, a precizat că nu există niciun reproş la adresa proiectului de lege din partea Consiliului Legislativ. “Am un punct de vedere personal – ar fi strigător la cer ca Parlamentul să se opună la o astfel de iniţiativă”, a spus el.

“Basarabia nu este parte a Romaniei. Nu ar fi mai larg să sărbătorim basarabenii de pretutindeni decât o zonă care nu mai este acum a României?”, a intervenit deputatul USR, Iulian Bulai.

“Domnul deputat a ridicat problema dacă nu ar fi oportun să se instituie o zi a basarabenilor. Sigur că e un subiect care poate fi discutat şi de cei care doresc să promoveze un asemenea subiect. Cu riscuri multiple şi cu multe subtilităţi, o pot face. Eu vreau să pun în valoare un eveniment istoric care s-a produs acum 99 de ani, într-un context extrem de delicat şi care vizează un teritoriu românesc unde peste 85% din populaţie şi astăzi vorbeşte limba română, unde majoritatea populaţiei studiază în şcoli în limba română şi, pentru că avem în faţă două realităţi istorice pe care trebuie să le judecăm cu sânge rece şi fără patimă – şi anume dacă vrem să rămânem în logica pe care au hotărât-o Hitler şi Stalin atunci când ne-au separat sau dacă vrem să gândim într-o perspectivă a corectării acestei mari nedreptăţi. Eu cred că Parlamentul poate da acest semnal prin instituirea acestei zilei naţionale a unirii Basarabiei cu România”, a răspuns Eugen Tomac.

Citește și: Povestea avocatei care a renuntat la cariera fulminanta pentru a deveni prostituata de lux

Potrivit acestuia, decizia din 1918 a fost luată democratic, de Parlamentul de atunci – Sfatul Ţării şi nu trebuie amestecat cu alte teme legate de teritorii care au aparţinut statului român.

“Aici discutăm strict de un ţinut locuit de români, cu un istoric foarte clar ataşat de tot ceea ce înseamnă identitate şi spiritualitate românească, un ţinut care din punct de vedere administrativ a avut o evoluţie foarte clară şi la un moment dat a optat pentru unificarea cu România printr-o decizie democratică şi recunoscută la nivel internaţional”, a completat Tomac.

Citește și: Călătorie în jurul Lunii: Doi turiști vor face asta în 2018, după 46 de ani

Proiectul de lege, care urmează să intre în plen, a primit vot favorabil din partea senatorilor, Camera Deputaţilor fiind decizională în acest sens. El a fost depus la Parlament în legislatura trecută.

Citește mai mult

Amazon este somat să oprească vânzarea cărţilor care neagă sau trivializează Holocaustul

Memorialul Victimelor Holocaustului de la Ierusalim, Yad Vashem, a solicitat gigantului Amazon să interzică vânzarea de pe site-ul său a cărţilor negaţioniste, a indicat luni instituţia, citată de AFP, conform agerpres.

Într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută CEO-ului Amazon, Jeff Bezos, Yad Vashem a cerut celui mai mare retailer online să retragă de la vânzare “cărţile care neagă sau trivializează Holocaustul”.

Memorialul Victimelor Holocaustului de la Ierusalim

“Negaţionismul şi alte forme de discurs care instigă la ură alimentează crimele rasiste şi antisemite”, a declarat directorul bibliotecilor Yad Vashem, Robert Rozett, care îşi oferă ajutorul pentru identificarea publicaţiilor care neagă Holocaustul dintre cărţile aflate la vânzare pe site-ul Amazon.

Scrisoarea a fost însoţită de fotografii ale unor cărţi negaţioniste vândute de retailer, printre care “Raportul Leuchter”, un document pseudo-ştiinţific care încearcă să demonstreze că nu au existat camerele de gazare.

Yad Vashem, aminteşte AFP, este cel mai mare muzeu din Israel dedicat memoriei celor şase milioane de evrei victime ale genocidului nazist.

Pentru moment, Amazon nu a răspuns încă solicitării Memorialului, a indicat purtătorul de cuvânt al Yad Vashem.

Ambasadorul Hans Klemm, cuvinte de laudă: ‘SUA salută decizia Guvernului României’

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, a declarat marţi, la Târgu-Jiu, că prioritatea SUA este promovarea securităţii celor două ţări, menţionând că salută decizia Guvernului României de a aloca 2% din PIB pentru Apărare.

“Aş vrea să vă spun care sunt priorităţile SUA în România, prima este promovarea securităţii ţărilor noastre, suntem binecuvântaţi de faptul că atât SUA, cât şi România au viziunea necesară pentru a face investiţiile necesare în securitate, SUA salută decizia Guvernului României de a aloca 2% din PIB pentru apărare, dar chiar şi înainte de această decizie, SUA şi România au avut o colaborare extraordinară în domeniul apărării şi al dezvoltării capacităţilor de descurajare a ameninţărilor consistente din această regiune. Soldaţii noştri au luptat umăr la umăr pe câmpuri de luptă aflate la mare distanţă de România şi avem o colaborare foarte eficientă între serviciile de informaţii şi instituţiile de aplicare a legii care ne permit să combatem terorismul, criminalitatea organizată transfrontalieră, proliferarea armamentului de distrugere în masă, traficul de persoane şi droguri, dar şi intenţiile ostile ale ţărilor vecine României de a submina instituţiile democratice şi guvernarea democratică de aici”, a precizat Hans Klemm, citat de Agerpres.

Hans Klemm

El a mai afirmat că o altă prioritate a Ambasadei SUA este promovarea democraţiei, punctând că SUA salută angajamentul României de a consolida instituţiile democratice, dar şi de a promova valori precum libertatea de exprimare, libertatea presei, drepturile cetăţenilor, dar şi rolul femeilor în societate şi economie.

De asemenea, ambasadorul a menţionat că un alt obiectiv îl reprezintă promovarea prosperităţii reciproce.

“La acest capitol, rolul meu este să ajut companiile americane să-şi prezinte serviciile şi produsele publicului român, dar şi să încurajez investiţiile. În acelaşi timp, încerc să caut modalităţi de creştere a cunoaşterii şi înţelegerii reciproce dintre popoarele şi ţările noastre. Promovăm aşadar programe de schimburi educaţionale pentru a încuraja studenţi şi profesori din SUA să vină în România şi profesori şi studenţi din România să meargă în SUA, încurajăm turismul dintre ţările noastre”, a mai spus Hans Klemm.

Fost şef de instituţie publică, acuzat de DNA pentru luare de MITĂ

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul MITREA MARIAN, la data faptelor director al Direcției Apelor Dobrogea Litoral, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada martie – aprilie 2010, inculpatul Mitrea Marian, în calitate de director al Direcției Apelor Dobrogea Litoral, a pretins de la reprezentanții unei societăți comerciale un procent de 8% din sumele pe care respectiva societate urma să le încaseze de la Direcția Apelor Dobrogea Litoral, din cele trei contracte de execuție lucrări aflate în curs de derulare. Banii au fost pretinși de inculpat pentru a nu le crea probleme în derularea contractelor și pentru efectuarea la timp a plăților. Valoarea cumulată a celor trei contracte încheiate de societatea respectivă cu Direcția Apelor Dobrogea Litoral a fost în valoare totală de 90.415.021 lei fără TVA.

luare de mita
Pentru a disimula banii reprezentând obiectul mitei, în perioada aprilie – mai 2010, reprezentații societății beneficiare a contractului au virat unei alte firme suma de 421.141 lei în 6 tranșe, ca urmare a înțelegerii prealabile dintre inculpatul Mitrea Marian și administratorul firmei. Ulterior, până la sfârșitul anului 2010 și după plata obligațiilor fiscale către bugetul de stat, inculpatul Mitrea Marian a primit efectiv de la administratorul firmei suma de 240.000 lei în mai multe tranșe.

În perioada iunie 2010 – ianuarie 2012, în aceeași modalitate și în derularea acelorași trei contracte, inculpatul Mitrea Marian a primit de la reprezentanții societății comerciale beneficiare a contractului, prin intermediul unei alte firme, suma de 135.000 lei în mai multe tranșe.

Inculpatului Mitrea Marian i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Comisia Europeană avertizează România. Reacția vine după vizita ministrului de Finanțe la Bruxelles

Comisarul european pentru afaceri economice și financiare, Pierre Moscovici, a declarat miercuri, la Bruxelles, că estimările Comisiei Europene indică riscul ca România să depășească deficitul bugetar planificat, atât în anul 2017 cât și în 2018.

“Vă informez că am trimis o scrisoare autorităților române pentru a sublinia riscul de depășire a pragului de deficit în acest an și anul viitor”, a precizat Moscovici într-o conferință comună de presă cu Valdis Dombrovskis, vicepreședintele CE pentru dialog social.
Potrivit lui Moscovici estimările de iarnă ale CE indică un deficit de 3,6 % din PIB în 2017 și, dacă se mențin actualele politici, de 3,9 la sută din PIB în anul 2018.
Aceste riscuri provin din măsurile de reduceri de taxe, simultane cu creșterea unor salarii și pensii, consideră Comisia Europeană.
comisia europeana
“Am îndemnat autoritățile să anunțe în mod credibil, în timp util înainte de estimarea de primăvară, măsuri necesare pentru a asigura încadrarea în pactul bugetar”, a precizat comisarul european Moscovici.

De notat că aceste declaratii ferme vin după ce ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a fost la Bruxelles la începutul acestei săptamani unde a discutat exact cu Valdis Dombrovskis și cu Pierre Moscovici despre evoluțiile macroeconomice ale României și bugetul pentru 2017.

Fost judecător şi membru CSM: Cei de la CSM ar trebui să intre în pământ de ruşine

Motivarea Curţii Constituţionale în sesizarea CSM privind conflictul juridic de natură constituţională între puterile statului ar trebui să-i faca pe cei de la CSM să intre în pământ de ruşine. O spune avocatul Adrian Toni Neacşu, fost judecător şi fost membru CSM, după publicarea de către CCR a motivărilor deciziilor pe OUG 13.

“Rareori mi-a fost dat sa citesc o critica mai directa decat aceasta: ‘Curtea observă faptul că autorii sesizării, prin criticile formulate, nu țin seama de dispozițiile legale și constituționale referitoare la competența Consiliului Superior al Magistraturii, și nici de jurisprudența Curții Constituționale în materia avizelor pe care această autoritate publică este abilitată să le adopte.‘ Altfel spus, CSM-ul se baga unde nu-i fierbe oala, isi depaseste atributiile, abuzeaza de prevederi legale, incalca Constituia si propria-i lege de functionare.

CSM-ul si-a folosit atributiile legale ca o ghioaga in jocul politic, cam asta se spune. Asa se intampla cand deciziile se iau in circumstante care nu au nici o legatura cu profesionalismul si rigoarea juridica, ci mai degraba cu implicarea politica, la sugestia interesata a unor cercuri de putere deloc nevinovate”, scrie Neaşcu pe Facebook.

CSM bucuresti

Potrivit fostului judecător, CCR le dă o lecţie şi magistraţilor care obişuiesc să critice activitatea altor puteri ale statului.

“Mai mult, Curtea Constitutionala da astazi un mesaj clar judecatorilor si procurorilor care au deprins nedemocraticul obicei de a iesi in spatiul public cu comentarii proprii privind legile si actrivitatea autoritatii legiutoare. As putea da nume, dar respectivii sunt aceeasi intotdeauna si cam cat degetele de la o mana asa ca-i indentificati usor. Spune CCR: ‘În ceea ce priveşte autoritatea judecătorească, conduita conformă Constituţiei transpare din cele statuate mai sus, şi anume exercitarea competenţelor stabilite de lege în conformitate cu prevederile constituţionale referitoare la separaţia puterilor în stat şi, deci, abţinerea de la orice acţiune care ar avea ca efect subrogarea în atribuţiile altei autorităţi publice. Aceasta cu atât mai mult cu cât în sarcina magistraților subzistă obligaţia de rezervă, care exprimă o sinteză a principiilor generale ale deontologiei profesiei (independenţă, imparţialitate, integritate).

Altfel spus, judecatori si procurori menirea voastra este sa aplicati legea nu sa faceti presiuni pentru modificarea ei (sau nemodificarea ei), altfel va incalcati statutul, etica, deontologia profesiei. Va spune asta autoritatea de jurisdictie constitutionala suprema, daca CSM-ul nu o face”, mai spune Neaşcu.

Jurnalistă premiată de Ambasada SUA, concediată pentru că era ‘apărătoarea DNA’

După concedierea jurnalistului Mălin Bot de la cotidianul “România liberă”, o altă jurnalistă a fost dată afară de la publicaţia deţinută de familia Adamescu. Ondine Gherguţ, jurnalistă cu experienţă în domeniul justiţiei, susţine că motivul rezilierii contractului ar fi fost susţinerea sa faţă de DNA.

“Am fost anunțată joi că dl director editorial Sabin Orcan mi-a reziliat contractul, iar motivul ar fi fost faptul că sunt apărătoarea anticorupției și a DNA. Precizez că dl Orcan nu m-a anunțat oficial că mi-a fost întreruptă colaborarea de peste 10 ani la România Liberă”, scrie Ondine Gherguţ pe Facebook.

Ondine Gherguţ

Ondine Gherguţ a fost protagonistra unui episod care a scandalizat opinia publică în 2014. La puţin timp după ce a fost premiară de Ambasada SUA pentru anchetele sale, Gherguţ a fost obligată de instanţă la plata a 300.000 de euro pentru delict de presă, după ce l-a acuzat pe un fost procuror de corupţie. Ulterior, jurnalista a avut câştig de cauză la instanţa superioară.