Liviu Pop propune ca TOTI absolventii sa ramana 3 ani dupa terminarea facultatii in Romania!

Da un vot:

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, nu exclude posibilitatea de a-i obliga pe absolventii de studii superioare, care au facut facultate la buget, sa munceasca in Romania pe durata unui interval de timp egal cu perioada studiilor subventionate. Cel putin asa rezulta din raspunsul oficialului la o interpelare pe care a primit-o de la deputatul PSD, Mihaela Hunca, in urma cu o luna.

Doar ca o astfel de masura contravine legislatiei europene, sustin, la unison, atat specialistii in Educatie, cat si reprezentantii studentilor si cei ai mediului academic. Totul a pornit de la interpelarea deputatului Mihaela Hunca, document in care parlamentarul face referire la o propunere a Academiei Romane ce prevede ca „absolventii de studii superioare care au beneficiat de locuri finantate de la bugetul de stat, sa munceasca in Romania pe o perioada egala cu durata studiilor universitare finantate de stat“.

Hunca merge mai departe, precizand in interpelare ca o solutie pentru stoparea exodului tinerilor care si-au facut studiile pe locuri subventionate din bugetul statului ar fi ca viitorii studenti sa semneze un contract la inceputul studiilor, care sa prevada ca sunt de acord cu aceste conditii si ca sunt dispusi, in cazul in care nu le indeplinesc, sa returneze fondurile bugetate pentru ei in perioada facultatii.

„Pentru a nu avea un caracter restrictiv care sa provoace probleme tinerilor in dezvoltarea carierei, perioada in care acestia trebuie sa activeze pe piata muncii din Romania, cred ca nu trebuie limitata la momentul finalizarii studiilor. Astfel, aceasta poate fi aleasa de fiecare absolvent intr-un interval de timp, de exemplu in 10 ani de la momentul in care au terminat facultatea“, se arata in interpelarea trimisa de deputat.

Cele mai noi articole -   Cursurile de karate, mai mult decat un simplu sport

Propunerea intra in dezbatere

In replica, Liviu Pop a precizat ca aceasta propunere „se poate materializa doar in cadrul unei propuneri legislative de modificare a Legii educationale nr.1/2011. In prezent, pentru a beneficia de finantare de la bugetul de stat, cadrul legislativ romanesc nu impune studentilor alte constrangeri, in afara performantei academice“, se arata in documentul semnat de ministrul Educatiei, in care se mai precizeaza ca propunerea va fi inclusa in „dezbaterile viitoare ce vor aborda aceasta tematica“.

„Descurajam tinerii sa urmeze o facultate“

Posibilitatea ca o astfel de masura sa fie implementata a starnit un val de controverse in sistem. Spre exemplu, reprezentantii elevilor spun ca un asemenea contract le limiteaza extrem de mult optiunile pentru viitorul profesional. „Ar fi un impediment pentru elevii care aleg sa isi continue studiile in Romania, iar asta pentru ca oricare dintre noi vrem sa avem dreptul de alege cum ne construim viitorul, fie ca e vorba de studii sau de un loc de munca. Pana la urma, daca aleg sa plec in afara, avand una dintre aceste intentii, reprezinta o decizie legitima. Este firesc sa cauti o slujba mai buna, eventual in domeniul care te-ai pregatit, unde sa fii mai apreciat atat din punct de vedere finaciar, cat si social. Cu totii stim ca Romania nu exceleaza la aceste capitole“, a explicat Ioana Baltaretu, presedintele Consiliului National al Elevilor.

Indignati de posibilitatea introducerii unei asemenea prevederi sunt si reprezentantii studentilor. „Rationamentul locurilor bugetate nu este inteles de unii dintre politicieni. Acestea sunt date, mai ales in Romania, in ideea in care posibilitatile financiare ale studentilor sunt foarte modeste. Majoritatea nu si-ar permite sa ocupe un loc cu taxa. Sa nu uitam ca, in definitiv, Romania este tara cu cel mai mic grad de absolventi de invatamant superior din Uniunea Europeana, raportat la populatia cu varste intre 18 si 64 de ani. Ori, printr-o astfel de masura nu facem decat sa descurajam tinerii sa urmeze o facultate“, a explicat presedintele Marius Deaconu, presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

Cele mai noi articole -   Studiaza la University of London in Romania

E o masura comunista

De cealalta parte, rectorul Universitatii Bucuresti si fostul ministru al Educatiei, Mircea Dumitru, asociaza masura cu regimul comunist. „A mai avut loc aceasta discutie in urma cu mai bine de un an. Iar atunci am afirmat ca o masura similara s-a aplicat inainte de 1990. Nu cred ca este o chestiune care poate fi sustinuta pe termen lung si nici nu cred ca are un efect benefic. Se pot gasi alte forme pentru a-i incuraja incuraja pe absolventii de studii superioare sa isi gaseasca un loc de munca in Romania. Obligatii de genul acesta, administrativ-politice, sau interdictii cu privire la libera circulatie nu sunt utile si nici binevenite in Europa de astazi“, a aratat profesorul universitar.

De aceeasi parere este si specialistul in Educatie Marian Stas. „Nu pot fi de acord cu aceasta legare de glie. De ce? Nu face decat sa transfere in alta parte problema fata de unde ar trebui sa ne uitam de fapt. Mai bine asuma-ti tu, ca stat, ca nu esti in stare sa construiesti infrastructura, ca nu aloci suficienti bani pentru investitii si ca nu esti in stare sa schimbi sistemele publice de sanatate si educatie. Daca Romania ar fi o tara sanatoasa la cap, tinerii plecati in strainatate s-ar intoarce ca potarnichile, iar cei care care studiaza in prezent, n-ar mai avea ganduri de plecare“, a subliniat expertul.

Cele mai noi articole -   Invatacelul are nevoie de rechizite scolare noi in semestrul urmator? Total Office v-a pregatit cele mai mici preturi

S-ar incalca legislatia europeana

La randul sau, consilierul pe probleme de Educatie, Vlad Stefan, atrage atentia ca principala problema este finantarea slaba a sistemului de educatie. „Autoritatile sa faca bine sa investeasca in Romania, si atunci tinerii vor ramane in tara. Statul roman incearca sa remedieze efectul unui sistem educational defectuos, in loc sa trateze cauzele sale. Daca abilitatile deprinse de pe urma procesului didactic din sistemul de invatamant nu sunt compatibile cu cerintele de pe piata muncii, de ce sa nu aiba dreptul sa plece in afara? Pana la urma exista dreptul la libera circulatie, reglementat la nivelul Uniunii Europene, pe care Romania nu il poate incalca“, a afirmat Stefan.

Acelasi lucru este sustinut si de Dana Alexe, presedintele Centrului pentru Politici Educationale.

  • „Nu incalca numai articolele Tratatului UE (Art. 45) privind dreptul la libera circulatie a lucratorilor, ci si drepturi de baza ale omului. Masura s-ar putea aplica numai daca actualele locuri «la buget» vor fi desfiintate si inlocuite complet fie cu un sistem de imprumuturi pentru studenti (credite de studiu), fie cu un sistem de burse/vouchere care sa acopere costurile de studiu. In astfel de sisteme studentii ar fi obligati sa plateasca taxe de studiu sau sa acceseze imprumuturi/burse asumandu-si in schimb ce vrea statul roman (sa lucreze X ani in tara)“, a declarat Alexe.
  • „In acest moment, aceste schimbari majore nu pot fi luate fara sa falimenteze peste jumatate din universitatile romanesti si sa trimita o buna parte din tineri la studii in afara tarii“, a conchis presedintele Centrului pentru Politici Educationale.

Sursa:http://adevarul.ro/educatie/scoala/pop-vrea-lege-glieabsolventii-facultati-masura-contravine-legislatiei-ue-1_5a15b3f85ab6550cb86d2b23/index.html