Ce oras din Romania va primi titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021?

Da un vot:

Juriul international delegat de Uniunea Europeana va fi prezent miercuri in Bucuresti pentru a decide ce oras din Romania va fi investit cu titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021, la prestigiosul titlul candidand orasele Baia Mare, Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara.

2021 primeste startul la sfarsitul acestei saptamani. Bucurestiul primeste miercuri, 14 septembrie, vizita juriului international delegat de Uniunea Europeana, care va decide ce oras din Romania va fi investit cu prestigiosul titlu. Acesta este un pas important in procesul de evaluare al celor patru finaliste, Baia Mare, Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara, alaturi de sustinerea dosarelor de candidatura, programata pentru data de 15 septembrie.

Toti cei interesati de aceasta candidatura pot trimite echipei Bucuresti 2021 un gand de bine joi, incepand de la ora 15:00, cand va incepe sustinerea prezentarii dosarului final de candidatura pregatit de ARCUB in numele orasului, pe care poti sa-l consulti si tu, aici. Vineri, 16 septembrie, de la ora 17:15, la Biblioteca Nationala a Romaniei, se va face public numele orasului recomandat pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii in anul 2021, in Romania.

Cele mai noi articole -   DIVORȚUL ANULUI la Hollywood: Cea mai frumoasă actriță se desparte după 2 ani de căsnicie

De altfel, Ministrul Culturii, Corina Suteu anuntase pe 12 septembrie, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook ca in aceasta saptamana are loc Selectia Finala a oraselor candidate la titlul de ,,Capitala Europeana a Culturii 2021″. Orasele Baia-Mare, Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara isi vor sustine prezentarile in fata juriului de experti independenti.

De asemenea, Ministrul Culturii a anuntat ca vineri, 16 septembrie, de la ora 17.15, la sediul Bibliotecii Nationale a Romaniei, in sala Mircea Eliade, va avea loc o conferinta de presa unde va fi facut public numele orasului recomandat pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021 in Romania. La evenimentul de vineri alaturi de Corina Suteu vor participa Steve Green, presedintele juriului de experti si reprezentantii Comisiei Europene.

Cele mai noi articole -   Festivalul Full Moon Live incepe maine. LP va canta in premiera la Bucuresti

In dosarul de candidatura a Bucurestiului pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021, aplicatie pregatita de ARCUB — Centrul Cultural al Orasului Bucuresti, in numele Municipiului Bucuresti, argumentele pentru acest demers sunt: Pregatirea terenului pentru o viitoare cultura a responsabilitatii; Recuperarea identitatii europene a Bucurestiului; O noua perspectiva asupra Europei: interconectarea ca mod de schimbare a status quo-ului; Echilibrarea inegalitatilor culturale; Captarea potentialului creativ si cultural al Bucurestiului.

  • Bucurestiul trebuie sa isi gaseasca vocea intr-o Europa care are nevoie de orase-capitale, intr-un moment de accentuare a segregarii, marginalizarii si provincialismului, se mai arata in dosarul de candidatura al orasului la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021.
  • Mai mult decat un festival cultural, titlul de Capitala Europeana a Culturii aduce in discutie rolul culturii in viata unui oras si modalitatea sustenabila in care aceasta poate contribui la prosperitatea cetatenilor si a orasului.
  • Titlul de Capitala Europeana a Culturii (CEaC) este atribuit unui oras din Uniunea Europeana, din tari candidate sau pre-candidate, pe durata unui an. Pana in 2019, 60 de orase vor fi detinut titlul de Capitala Europeana a Culturii. Programul este considerat a fi initiativa culturala emblematica a Uniunii Europene.
  • Incepand din 1985, Uniunea Europeana desemneaza unul sau doua orase, din tari candidate sau pre-candidate, drept Capitala Europeana a Culturii. Se asteapta ca orasele alese sa prezinte, timp de un an, un program cultural inovator si sustinut care sa accentueze bogatia, diversitatea si similaritatile culturii europene in fata unui public international.
  • In 2021 atat Romania, cat si Grecia, vor gazdui cate o Capitala Europeana a Culturii. Odata cu lansarea apelului de candidatura din partea Ministerului Culturii in 2014, Bucurestiul intra intr-un proces competitiv prin care trebuie sa dovedeasca posibilitatile sale de a oferi un program unic si promitator de evenimente culturale, artistice, cat si alte tipuri de activitati, timp de un an.
Cele mai noi articole -   Povestea unui secol şi jumătate în slujba dreptăţii, echilibrului şi idealurilor naţionale

orase-romania